bomullsodling - elobina.se

Här har vi samlat lite fakta om bomullsodling.

Bomullsfibrer har använts till textilier i över er 5 000 år. Bomullstillverkningen  kräver mycket vatten och kemikalier. 

Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner i torra områden där sötvatten är en bristvara vilket innebär att det krävs konstbevattning av stora arealer.  Efter att ett bomullsfrö planterats tar det cirka 25 veckor tills bomullsknoppen naturligt delar på sig och kan skördas.

Bomull är inte bara en ensam växt. Det är ett släkte av ungefär 50 stycken bomullsväxter. För att det ska fungera för en bomullsodling krävs det att det är ett tropiskt tempererat klimat.

Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kilo bomull. Stora insektsangrepp och ogräs gör bomullen lite besvärlig att odla. Det går åt mycket bekämpningsmedel. Bomullsodlingarna står för 25 procent av världsförbrukningen av insektsmedel, och 11 procent av ogräsmedlet. Och då ska du veta att bomull endast utgör 2,5 procent av världens alla odlingar. Bara cirka 2 procent av all odlad bomull är ekologisk.

Hos Elobina vill vi slå ett slag för ekologisk bomull. Den odlas utan tillsatser av kemikalier. Våra ekologiska bomullstyger är  GOTS certifierade och produceras även med ekologiskt bläck och inga kemikalier tillsätts varken före eller efter tryckningen.  Inget vatten används heller och spillet är minimalt.  Ett bra val utan att kvaliteten blir lägre för varken hållbarhet eller utseende.

Här hittar du Elobinas ekologiska bomullstyger

Hos oss på Elobina kan du skapa dina egna tyger med eget mönster och bilder. Ifall du inte har bra egna mönster har vi även ett antal färdiga designermönster.