silkeslarv

Siden eller silke är ett fantastiskt och skönt naturmaterial

Siden kommer ursprungligen från Kina. Siden tillverkningen började för över 4000 år sedan. Det sägs att det var en kinesisk kejsarinna som märkte hur en larv spann tråd omkring sig som skydd och ville själv svepa in sig i liknande tråd. Hon befallde sina undersåtar att lösgöra tråden och veva tyg av det. Kejsarinnan blev upphöjd till  gudinna och än idag finns hon med i silkesodlarnas böner.

Silke är en fiber som spinns av silkesmasken, en fjärilslarv. Larven lever på mullbärsträd. När det är dags för larven att bli puppa spinner den omkring sig en kokong som skall skydda den under metamorfosen till fjäril.  Tråden vävs sedan till tyg som i svenskan kallas siden, i andra språk är allt silke.

Siden

Siden både absorberar fukt och isolerar samtidigt som det är tunt och starkt, och används därför till alla möjliga typer av kläder och sängkläder.

En av sidenets främsta egenskap är dess enastående lyster och sin förmåga att reflektera ljus, denna egenskap framhäver lyskraften i färger på ett helt unikt sätt.

 

AMA AWE
Kimono i Habotaisiden AMA AWE / AW15 Collection : BODYSCAPE SUBLIME / RHIZOME