Kategori: Elobina berättelser

Designerintervju med Sofia Kroon Walter

Berätta om dig själv Sofia och din senaste kollektion F E N O M E N?

Jag är en formgivare och illustratör som vill berätta något med ett eget manér. Jag är bra på att formge alla typer av trycksaker, att skapa profiler och grafiska element, och illustrera artiklar, magasin eller böcker. Men längtan efter att hitta en egen linje, en stil, ett sätt som var bara mitt eget, har varit påtagligt under många år.

Förra året gjorde jag en lista över tre saker jag skulle göra, en punkt var att hitta en egen stil att göra mönster på. Jag ser mönster i det mesta och ville fördjupa mig och verkligen ta fram något jag inte sett. Det resulterade i F E N O M E N.

Jag började med penna och papper, ritade en ram och sa till mig själv att detta är vad du har. Genom att begränsa mig letade jag mig fram till det språk som är typiskt för dessa mönster. Det är siluetten, kvinnor utan typiskt kvinnliga attribut, det är insidan som ger luft och smärta, det är ett blad, en fågel, och det är en rörelse, oftast i håret, och långa händer och fingrar som är lugna, starka, händiga, närvarande.

Hur började du som grafisk designer och illustratör?

Jag började praktisera på en reklambyrå i Malmö när jag var 20 år. På den vägen är det. Det ena har gett det andra och jag har jobbat många år med reklam, gått konstskola, frilansat, startat en tidning och påbörjat en hel del olönsamma projekt, haha. Letar fortfarande efter lugnet, tryggheten, ett stabilt arbete och försörjning. Men sökandet ger mig också utmaningar och nya färdigheter, det är bra.

Hur ser din ”skapande” process ut? Var får du din inspiration?

Från det mesta. Jag är en tänkare. Samlar på mig fragment som ibland poppar upp, och ibland faller på plats endast när jag verkligen sliter och försöker sätta ord på det. Skrivandet är en viktig nyckel. Orden skapar mening, syfte, och det ger mig lust att formge. Men det krävs också tid. Det tar tid att vända och vrida på ord och form, och att själv lära sig det nya språk som en skapat.

Hur upptäckte du Elobina?

I våras! Jag satt där med ett 50-tal mönster och funderade över vad jag skulle göra. Googlade en evighet. Tog mig så långt mina språkkunskaper tillät och snubblade sedan in på Elobina. Trodde att ni fanns i Finland och tänkte att jag har ju aldrig varit i Finland, :D. Och tyckte det var märkligt med tyger som hette Svalöv, Lomma… och sedan Alnarp! Alltså det är cykelavstånd! Så coolt!

Hur ser framtiden ut?

Ja, jag hoppas det händer en massa saker. Det är supersvårt att försörja sig som formgivare, jag har slitit så länge och jag skrev faktiskt in mig på arbetsförmedlingen nu i veckan. Hoppas jag kan få både hjälp och avlastning. Typiskt precis när jag nu lägger ut en del av mina mönster här… men jag kommer ju inte sluta arbeta eller sluta försöka hitta nya former och uttryck. Det är nog mitt liv 🙂

Eftersom jag nu lägger ner min firma, för att skriva in mig på AF, har jag startat en ny sida, iAUGUSTi, där jag kan fortsätta visa min utveckling av egen form. Gå gärna in och kolla eller följ mig på Instagram – iaugustihänderdet.

Egentligen är jag mer nyfiken på vad andra tänker om mina mönster, så berätta gärna!

Du hittar Sofias mönster här.